Of ga naar de homepage van
20 keer gelezen

Rood-witte stoeltjes kers op twintigjarige taart

Volgens Arena-directeur Henk Markerink kan het nog een paar jaar duren, maar het gaat er toch écht van komen: het Ajaxstadion wordt volledig rood-wit door stoeltjes in die kleur. Hiervoor is geld gereserveerd. Er liggen zelfs al drie ontwerpen bij Ajax ter beoordeling. Tof!
Ajacieden weten steeds beter raad met de Arena. © Pro Shots

Het was twintig jaar geleden flink wennen tijdens de eerste wedstrijden van Ajax in de toen fonkelnieuwe Amsterdam Arena. Goh, ja, het is wel groot. Maar verder… Eh… Tja.

Supporters waren tijdens de bouw genegeerd, zodat het gevoel van De Meer achterbleef op de oorspronkelijke locatie. Sloopkogels deden de rest. Bij de oplevering van de Arena stond er dan ook een tamelijk zielloze en sfeerloze betonnen bak. Als fans wisten we er maar moeilijk raad mee.

Gelukkig werd de Arena in de jaren daaropvolgend meer en meer 'van ons'. Van de banieren tot de graffitiwand. Stukje bij beetje kwamen er tal van clubverwijzingen bij en kreeg ik steeds meer het gevoel 'thuis te komen'. Zo vond ik de afbeeldingen van iconische Ajaxspelers op de omlopen één van de beste vondsten. Dit soort uitingen zijn gewoon ontzettend belangrijk.

Komt er een verwijzing naar Cruijff? Het logo? Jaartal van oprichting? Je kunt zoveel kanten op.

Ook de verschillende supportersgroeperingen vonden door de jaren heen hun plek en zorgen voor de broodnodige sfeer. In en rond het stadion voelt het steeds meer 'als Ajax'. En toch, één wezenlijk ding ontbrak: rood-witte stoeltjes. Dat die er nu toch komen, met in het kielzog de geplande staantribune, voelt als de kers op een inmiddels twintigjarige taart.

Wat mij nog het meeste intrigeert is dat er dus kennelijk drie ontwerpen bestaan. Dat maakt nieuwsgierig. Hoe gaat het eruit zien? Overwegend rode stoeltjes met over de lange zijde in wit de tekst 'Ajax Amsterdam'? Of wordt het stadswapen (rood-zwart met witte kruizen) erin verwerkt? Komt er wellicht een verwijzing naar Johan Cruijff? Het logo? Jaartal van oprichting? Je kunt zoveel kanten op.

Bij de bouw van de Arena was twintig jaar terug geen ruimte voor inspraak van supporters. Het belang daarvan lijkt destijds flink onderschat. Het duurde lang voordat de boel zich herstelde. Het zou daarom prachtig zijn als fans nu wél betrokken worden bij deze gevoelsmatig grootste stap naar een écht volwaardig Ajaxstadion.

Daar is vast een toffe en creatieve manier voor te verzinnen!

Met meer dan 90.000 Ajacieden staan wij achter Ajax!

Word ook lid

Ledencorner Supportersvereniging Ajax

Ajaxsupporters delen hun clubliefde. Samen winnen, samen verliezen en samen juichen. SV Ajax organiseert toffe evenementen voor leden. Ook heb je dan als Ajacied veel voordelen.
Ajax Life
Ajax Jonge Schare
Ajax Kids

Word nu vanaf €7,50* lid voor een half seizoen!

En sluit je aan bij onze ruim 90.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.
Word ook lid van SV Ajax
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Extra voor leden
  • Voorrang bij kaartverkoop
  • Tijdens evenementen dichtbij spelers
  • Deelnemen aan vele kortingen en acties
Word ook lid van SV Ajax